Image Alt

Kavárna Pikola

Barista (už) není barman!

Barista (už) není barman!
V poslední době je slovo Barista skloňováno ve všech směrech. Jak toto slovo vzniklo? Kdo to barista je a co je jeho denním chlebem? A je to opravdu tak ,,cool’’ povolání?
Slovo barista vychází z italského označení pro barmana, který podával kávové nápoje a různé jiné drinky. Za posledních několik dekád se ovšem náplň práce baristy ustálila pouze na přípravě kávy – zejména na bázi espressa, ale i dalších alternativních metod. S příchodem moderních kaváren, kde se dbá na kvalitu podávaných drinků, musí barista znát spoustu detailů o kávě a jejím původu, zpracování, pražení a hlavně chuťových profilech. Každá káva je totiž něčím výjimečná a hodí se na různé způsoby přípravy. Pokud si například kupujete zrnkovou kávu domů, měl by vám barista poradit s výběrem a o kávě vám říct vše důležité. Každodenní kofeinový chleba!? Každý den musí barista připravit kávovar a především nastavit mlýnek tak, aby z kávy ,,dostal’’ to nejlepší. Vytvoří si takzvaný recept, podle kterého se celý den připravuje espresso. To by mělo díky správné receptuře chutnat i v různých fázích dne stejně. Zdá se to jako jednoduchá záležitost, ale mnohdy rozhodují desetiny gramů nebo sekundy, které mohou vše pokazit. Podmínky se během dne mění třeba i díky atmosferickému tlaku nebo výkyvům počasí. Na všechny změny musí umět barista reagovat, aby byl šálek vaší kávy dobrý a vždy stejný.
Barista musí také umět myslet dopředu a rychle se rozhodovat, aby byl schopen sjednotit různé objednávky a co nejrychleji je dokončit. ‘’2x flet, esko s mlíkem, latéčko a beč’’ není tajná šifra, ale zkratka pro objednávku, kterou si musí barista nejprve uspořádat v hlavě podle ideálního pořadí a co nejrychleji vše připravit. Tato objednávka může trvat zhruba 3-5 minut a někdy se mu jich sejde hned několik naráz. Třeba v sobotu ráno, kdy se kavárna zaplní téměř hned po otevíračce.
Šlehání mléka a kreslení obrázků do mléčných drinků je další kousek umění, které by měl barista ovládat.
A co kdyby chtěl být barista mistrem světa? I to je možné. Existují různé baristické soutěže, ať už na národní nebo mezinárodní úrovni. Tyto soutěže se konají každý rok a jejich kvalita neustále stoupá. Tyto šampionáty by se daly snadno přirovnat k vrcholovému sportu, protože příprava, časová i finanční vytíženost tréninků je opravdu náročná.
Je ,,cool’’být baristou? Jak se to vezme. Pro mnoho lidí je to jen přechodná nebo sezónní práce. Ti nejlepší baristé jsou ovšem mnohdy rekrutovaní z řad právníků, lékařů, chemiků nebo třeba architektů. Osudy těch nejlepších by zaplnily knižní police samými bestsellery. Je určitě super umět připravit skvělou kávu. Daleko lepší je ovšem dělat lidem malé každodenní radosti a zlepšovat jejich náladu hrnkem oblíbeného nápoje. Je také super být mezi příjemnými hosty a poznávat je. Dost často totiž chodí hosté do kaváren právě kvůli baristům. Až vám příště bude chutnat cappuccino nebo dostanete skvěle připravenou filtrovanou kávu, řekněte to baristovi. Uvídíte, jakou radost bude mít.