Image Alt

Kavárna Pikola

Filtrovaná káva je fenomén!

Filtrovaná káva je fenomén!

V čem je její kouzlo, když je její příprava z určitého pohledu tak primitivní? Vlastně jen zalijete hruběji namletou kávu vodou a ona pomalu přeteče přes papírový filtr do hrnku! A je to! Jak jednoduché! Ono je to ve skutečnosti trochu složitější, protože u přípravy hraje roli mnoho proměnných, které chuť vašeho šálku ovlivní. Důležitá je teplota vody, hrubost mletí, čerstvost kávy, čas přípravy, ale třeba i typ papírových filtrů. Ke každé kávě si nastavujeme recept, kterého se pak všichni naši baristé drží, aby káva vždy chutnala stejně dobře. Můžete si všimnout, že u její přípravy pokaždé barista trochu kávy ochutná. Není to proto, že by vás chtěl ošidit a upít z vaší porce, ale je to pro kontrolu kvality, která je pro nás nesmírně důležitá. Filtrovaná káva naštěstí pomalu ale jistě přestává být doménou fajnšmekrů. Stále častěji si ji objednávají zákazníci, kteří chtějí zažít zcela jiný kávový požitek nebo třeba jen vysadili mléko. Jemnost a komplexní chuť filtrované kávy je prostě okouzlující. To okouzlení ovšem nemusí zafungovat hned. Dost často se zákazníkovi zdá být káva slabá až čajová. Obsah kofeinu je ovšem stejný, mnohdy i vyšší než u espressa. Espresso ovšem obsahuje mnohem méně vody a proto ho vnímáme jako ,,silné’’. Filtrovaná káva je mnohem jemnější. U nás si ji můžete vychutnat dvěma způsoby. Buď jako takzvané Batchbrew (tento výraz prostě čeština nemá), které se připravuje pomocí profesionálního kávovaru ve velkém objemu. Kafe poté přelijeme do speciální termosky a je několik hodin okamžitě připravené k servírování. Druhou verzí je ruční příprava pomocí speciálního dripperu V60, což je speciální držák na papírové filtry. Tato příprava je o něco náročnější jak na přípravu, tak na čas, a většinou pro ni vybíráme ty nejlepší výběrové kávy z našich oblíbených pražíren. Nebojte se zkusit oboje a porovnat rozdíl. Jo a malý tip! Nechejte váš šálek trochu zchládnout. Káva bude ještě mnohem jemnější.