Image Alt

Kavárna Pikola

O KAFI A PRAŽÍRNĚ JESEN S JIRKOU GIESLEM

PRAŽENÍ, ROMANTICKÉ PŘEDSTAVY, TRACYHO TYGR A KROCENÍ DIVOKÉHO KONĚ.

www.kafeplac.cz mají pod palcem dva sympoši, kteří rozjeli obchod s výběrovou kávou a nedávno rozšířili jejich nabídku právě o kávy z naší pražírny Kafe Jesen. My máme velkou radost a v rámci toho vznikl i malý rozhovor, který si můžete přečíst na jejich webu https://www.kafeplac.cz/nase-novinky/rozhovor-jirka-giesl-z-kafe-jesen/
__________________________________________________________________________________________
Malá ochutnávka níže:

Jirko, káva a ty ve třech slovech?
Rituál, energie, komunita

Tahle otázka se přímo nabízí, nejdříve široko daleko známá Pikola a pak pražírna. Kdy a kde jsi dostal nápad na založení vlastní pražírny?
Ten nápad tu byl hned od začátku kavárny. Chtěli jsme být co nejvíc soběstační a většinu věcí si dělat sami. Celé to obalovala romantická představa.. Něco jako, když si čteš Tracyho Tygra, ale nedokážeš si uvědomit tu reálnou stránku věci.. Takže jsem vlastně teď docela rád, že jsme na to ze začátku neměli peníze, protože jsme měli spoustu času se naučit hodně věcí o kávě jako takové a pak se do toho reálného provozu pražírny pustit později.. Bude to znít divně, ale já jsem vůběc neřešil jak by to mělo a mohlo fungovat..

Fajn, je dobré vědět, že cílem nebyla optimalizace provozu, abys napražil, udělal 5 kroků a v Pikole dával na mlýn. Kdo vám do začátku pomohl a předával zkušenosti? 
Sbírali jsme spoustu informací., ale o pražení ti toho nikdo moc neřekne.. Mě upřímně dost zasvětil René Kralevič z Rusty Nails, ten mi na začátku ukázal, jak to celé funguje a jak je to vlastně náročné apod.. Pak jsme ovšem řešili jiné věci a k pražení se dostali až o pár let později.. Koupili jsme stroj, který měli v té době kámoši z Candycane a ti nám pak těsně před ostrým provozem ukázali, jak to celé funguje.. Ve stejný moment vlastně začínali i Naughty Dog, takže jsme hodně věcí probírali i s Gwylem. Dost nám taky pomohl Petr Kvasnička, se kterým jsme několikrát mohli sdílet místo na paletě. Na začátku jsme totiž neměli peníze na celou paletu.

Začátky asi nebyly úplně jednoduchý, co?
Ještě stále jsme na začátku. Pořád objevujeme nové věci a snažíme se … pokračování rozhovoru na https://www.kafeplac.cz/nase-novinky/rozhovor-jirka-giesl-z-kafe-jesen/